Τμήμα Τουριστικών Σπουδών | Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ένας χρόνος Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς: Το Ταξίδι Ξεκίνησε!!!


 

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τo ακαδημαϊκό έτος που βαίνει στη λήξη του σηματοδοτήθηκε από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και τον ενθουσιασμό των νεοεισερχόμενων φοιτητών του.

Ως Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, με την υποστήριξη των διδασκόντων, του διοικητικού προσωπικού και συνεργατών, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ευθύνη και τις προσδοκίες των μαθητών που μας επέλεξαν και μας κατέταξαν στα 30 πρώτα Τμήματα πανελληνίως με τις περισσότερες πρώτες επιλογές υποψηφίων για το 2017 και πρώτους ανάμεσα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Γνώμονάς μας αυτή την πρώτη χρονιά ήταν να προσφέρουμε στους φοιτητές μας ένα δυναμικό και καινοτόμο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο θα ανανεώνουμε συνεχώς, στοχεύοντας να βρισκόμαστε διαρκώς στην αιχμή των διεθνών τουριστικών εξελίξεων. Το έμπειρο και καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αξιοποιώντας νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στάθηκε συνοδοιπόρος των φοιτητών σε αυτήν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενήσαμε διεθνούς κύρους καθηγητές, όπως ο Dr. Daniel McCole, Αναπληρωτής Καθηγητής Αειφορίας στον Τουρισμό, στο Michigan State University των Η.Π.Α., ο οποίος προσέφερε υψηλού επιπέδου διδασκαλία στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας, στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος με το ίδρυμα Fulbright.

Στην προσπάθειά μας για μεγιστοποίηση της προσφερόμενης αξίας στους φοιτητές μας, δεν περιοριστήκαμε μόνο στην παροχή υψηλού επιπέδου διδασκαλίας, αλλά συμμετείχαμε και διοργανώσαμε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες σύνδεσης με την αγορά εργασίας, προσκαλώντας στελέχη, όπως από την  Travel Gems και την Green Evolution, να μεταφέρουν την εμπειρία της αγοράς μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές προσημειώσεις. Οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά κορυφαίους καινοτόμους οργανισμούς όπως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ενημερώθηκαν από διευθυντικά στελέχη αναφορικά με τη λειτουργία και τις διαδικασίες των διαφόρων τμημάτων. Σημαντικές ήταν και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που έλαβαν μέρος σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως Grande Bretange και King George, με σκοπό τη σύνδεση των φοιτητών με το χώρο των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώθηκε επίσκεψη των φοιτητών σε Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και εξειδικευμένο σεμινάριο αναφορικά με το ρόλο των εκθέσεων ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων και δικτύωσης. Επιπροσθέτως, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή φοιτητών σε σημαντικά τουριστικά Συνέδρια.

Η εστίασή μας στην προαγωγή της έρευνας και στη μεγιστοποίηση των ερευνητικών ευκαιριών για τους φοιτητές, μας οδήγησε στη Δικτύωση με Σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς όπως το World Tourism Forum Lucerne και το Young Talent Programme όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων 30 καταξιωμένα Πανεπιστήμια διεθνώς και οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Παράλληλα, επιδιώξαμε τη δικτύωση και τη συνεργασία με σημαντικούς εγχώριους φορείς τουρισμού όπως το Υπουργείο Τουρισμού και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί πραγματικής προσέγγισης και όσμωσης μεταξύ του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, των πολιτών του Πειραιά και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Βασική επιδίωξή μας είναι να προετοιμάσουμε τα μελλοντικά στελέχη του τουρισμού με γνώσεις και εφόδια υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ώστε να πρωταγωνιστήσουν και να διακριθούν στους τομείς που θα επιλέξουν και να συν-διαμορφώσουμε ολοκληρωμένους πολίτες και επιστήμονες, μέρος μιας αειφόρου αλυσίδας, που στόχο θα έχει τη μεγιστοποίηση της αξίας για τη χώρα μας.

Ο ενθουσιασμός μας παραμένει αμείωτος και αναμένουμε τους νέους φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ώστε να γίνουν και αυτοί μέρος της μεγάλης μας οικογένειας.

Το ταξίδι συνεχίζεται.

Καθηγητής Νικόλαος Β. Γεωργόπουλος

Πρόεδρος Τμήματος Τουριστικών Σπουδών

Πρώην Πρύτανης

Πανεπιστήμιο Πειραιώς


Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δελτίο Τύπου Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς